Volg ons op de sociale media:

fbicon tw logo

 

bedwants00Deze beestjes vormen de snelst groeiende plaagdierengroep in Europa. Ze leven van mensenbloed en veroorzaken huidirritatie, rode jeukende bultjes, bij allergische reactie grote bulten en soms blaren. Openkrabben kan lelijke littekens opleveren.  Niet bestrijden zal leiden tot langdurige en misschien wel tot permanente overlast.

Heeft u het vermoeden dat u overlast heeft van bedwantsen? Bel ons dan direct voor de vakkundige bestrijding van bedwantsen.

 

Algemeen

 
bedwants04Deze insecten, die vaak ten onrechte "wandluis" genoemd worden, komen over de hele wereld voor. Het is in Europa de snelst groeiende ongedierteplaag. In Nederland neemt het aantal meldingen de laatste drie jaar met 500% schrikbarend toe. Het zijn parasieten op warmbloedige dieren die in gebouwen leven, en die zich meestal voeden met bloed van de mens. Uitgeademde koolstofdioxide en lichaamswarmte trekken de bedwants aan. De beet met de steeksnuit wordt niet gevoeld omdat er verdovende en antistollende stoffen onder de huid geïnjecteerd worden, zodat de bloedstroom op gang blijft en de bedwants genoeg bloed kan opzuigen. Het speeksel van de bedwants geeft huidirritatie en door te veel beten kan iemand onwel raken. De favoriete prikplaats van de bedwants zijn de benen, maar ook pakt hij armen, nek en rug. De wondjes lijken op muggenbeten en genezen snel, maar het kan wel drie weken duren voor de rode vlekjes weg zijn. Soms zijn er rijen rode bultjes naast elkaar.

bedwants03Ontdekt u één bedwants, dan kunt u er bijna zeker van zijn dat u te maken heeft met een plaag, omdat een zichtbare bedwants gelijk staat aan ongeveer 250 verstopte familieleden. Tenzij het om één nog geen volwassen exemplaar uit uw koffer gaat die nog geen eitjes heeft gelegd. Maar directe actie is geboden. Indien bedwantsen in grote aantallen in een ruimte (bv. slaapkamer) aanwezig zijn, dan bespeurt men een karakteristieke geur, een beetje muf en amandelachtig.
Volwassen bedwantsen hebben een sterk afgeplat, ovaalvormig bijna rond lichaam. De voorvleugels zijn slechts in aanleg aanwezig en de achtervleugels ontbreken. De wijfjes zijn 4,5 - 8,5 mm lang, de mannetjes zijn gemiddeld iets kleiner. Bedwantsen zijn roodbruin van kleur; als ze kort tevoren een bloedmaaltijd hebben genomen is de kleur donkerrood en het achterlijf is gezwollen.

 

Ontwikkeling en leefwijze

 
bedwants01Overdag verbergen bedwantsen zich bijvoorbeeld onder losliggende vloerkleedjes, in alle mogelijke spleten en kieren in wanden, vensterbanken, meubels, bedden, matrassen, achter loszittend behang, in gordijnen, tot zelfs in schakelaars en stopcontacten van het elektrisch licht, schoenen en kledingstukken, echter voornamelijk in de omgeving van het hoofdeinde van een bed. De bedwants kleeft haar eieren in kieren van meubels, bedstellen, wanden, kledingstukken, etc. Bij kamertemperatuur komen de eitjes na 15 - 22 dagen uit; na ca. 1,5 maand zijn de insecten volwassen. Behalve op mensen parasiteren ze ook op warmbloedige huis- en laboratoriumdieren, evenals op vogels. Bij 15 - 18'C kunnen de dieren meer dan 6 maanden zonder voedsel. Als zij hongerig worden kunnen zij relatief grote afstanden afleggen op zoek naar gastheren. Bij een temperatuur beneden 15°C gaan zij in de "winterslaap", waarbij zij langdurig vorsttemperaturen kunnen overleven

 

Voorkomen en bestrijden

 
Als u op reis geweest bent is het verstandig bij thuiskomst uw koffer niet in de slaapkamer te zetten. Het beste is om kleding rechtstreeks in de wasmachine te doen en op minimaal zestig graden te wassen. Verpak de overige kleren en spullen uit uw koffer in plastic zakken.
bedwants02Bedwantsen verspreiden zich naar aangrenzende woningen via scheuren en naden in muren of via doorvoeropeningen van leidingen. De verspreiding vindt echter ook vaak plaats via bagage, transport van gebruikt meubilair en door gebruik van sloophout uit gebouwen waarin bedwantsen aanwezig zijn. Bij de bestrijding houdt men met deze aspecten terdege rekening.
Na het constateren van bedwantsen dient men niets uit de woning of uit de te behandelen ruimten te verplaatsen, voordat een bestrijding heeft plaatsgevonden.
De bestrijding van de bedwants vraagt een professionele aanpak. Een kostbare maar wel effectieve bestrijdingsmethode is het verhitten van het hele huis tot een temperatuur van 65 graden. Een hittebehandeling bij temperaturen hoger dan 65°C gedurende een half uur doodt alle stadia van deze wantsen.  Echter ook een deel van uw eigendommen zal niet bestand zijn tegen deze langdurige hoge temperatuur. Daarnaast is er ook de mogelijkheid bestrijdingsmiddelen in te zetten waarmee minder effect voor de eitjes bereikt wordt.
Vraag LPD naar een advies op maat en een plan van aanpak voor uw woning of bedrijfspand.

 

Twijfel niet langer en bel direct!

 

but-tel-lpd

 

banner-onder