Volg ons op de sociale media:

fbicon tw logo


Een huisboktor maakt enorme schade. Complete dak- en vloerconstructies eten ze op. Niet alleen in oudere gebouwen vormt de boktor een serieus gevaar maar ook kunstwerken, schuren, tuinhuisjes etcetera, kunnen als voedsel dienen voor de boktorlarven. Gezien de eetlust van de huisboktor is er haast geboden bij het inschakelen van professionele bestrijding. LPD kan u adviseren over de beste behandeling van uw huis, bedrijfspand of uw waardevolle houten meubelstukken en kostbaarheden. Loop geen onnodig risico.

Heeft u overlast van huisboktor in uw woning, meubels of andere kostbaarheden die mogelijk aangetast zijn door huisboktor? Bel ons dan direct voor de vakkundige bestrijding van huisboktor.

 

Algemeen

 
boktorlpd01De meer dan twintigduizend soorten boktor in diverse kleuren en groottes hebben allen een lang lichaam en nog langere sprieterige poten. Het zijn kevers en de meeste leven in rottend hout of riet- en plantenstengels en kunnen daar geen kwaad. Maar de boktorren die wel schadelijk zijn, opereren verwoestend. De schade die deze plaagdieren veroorzaken, is in veel gevallen onherstelbaar. Binnen een jaar kunnen ze een dakconstructie onherstelbaar beschadigen. De larven van de huisboktor kunnen jaren in dood hout overleven en daar de balken compleet leeg vreten. Ze zijn lastig te ontdekken omdat ze onder het houtoppervlak blijven.

 

Ontwikkeling

 
De huisboktor, die zwart van kleur is, kan 1 tot 2,5 centimeter groot worden. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die de larve tot zich heeft kunnen nemen. De voelsprieten ook wel tasters genoemd, zijn naar achter gebogen en ongeveer de helft van de lengte van het lijf. Op de twee dekschilden op de rug zijn vaag aan beide zijden witte vlekken te ontdekken. Zijn ronde halsschild heeft twee uitsteeksels en het is behaard met kleine witte haartjes.
boktorlpd02De boktor wordt als kever niet ouder dan twee weken. Als larve kan hij daarentegen wel tot tien jaar overleven in dood hout. Meestal gaat het gemiddeld om vier tot vijf jaar. Vrouwtjes leggen in de naden van hout meestal tot tweehonderd eitjes. Het duurt ongeveer een maand voordat de larven daar uit kruipen. Die boren zich in het hout, maar zitten de eerste tijd nog vlak onder het oppervlak. Pas na jaren graven ze zich dieper in en maken gangen van vier tot vijf millimeter doorsnede.Als de larve aan verpoppen toe is, is hij zo’n drie centimeter lang. Hij ziet er dan uit als een taps toelopende witte rups met een oranje kop. De voorkant is twee keer zo dik als de achterkant. In de zomer, na de verpopping, knaagt de kever uit het hout naar buiten. De zichtbare uitvliegopening is ovaal, zo’n centimeter breed en de randen zijn gerafeld.

 

Voorkomen en bestrijden

 
boktorlpd03Gezien het feit dat deze kever dikke steunbalken of een dakconstructie in een jaar tijd volledig kan verpulveren, is boktor verwijderen bittere noodzaak en is haast geboden. LPD bestrijdt boktor definitief. Uw kostbare meubelen worden vakkundig door LPD onder handen genomen om verdere beschadiging voor te zijn. Voor de bescherming van uw waardevolle meubelstukken tegen houtborende insecten is een speciale behandelruimte beschikbaar. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen is hier een vloeistofdichte vloer en permanente zuivering aangebracht.
Naast behandeling van meubelstukken is LPD gespecialiseerd in de behandeling van door boktor en houtworm aangetaste schuren, molens en boerderijen. LPD maakt uw vloeren, zolders en meubelen gegarandeerd houtworm- en boktorvrij en hanteert een garantietermijn van vijf jaar.

LPD kan u adviseren over de beste behandeling van uw huis, bedrijfspand of uw waardevolle houten meubelstukken. Loop geen onnodig risico.

 

Twijfel niet langer en bel direct!

 

but-tel-lpd

 

banner-onder