Volg ons op de sociale media:

fbicon tw logo


De huismuis veroorzaakt overlast. Ze eten niet veel maar bevuilen en besmetten met hun uitwerpselen voedsel en kunnen allerlei materialen, zoals snoeren en verpakkingen vernielen door eraan te knagen. Vaak is brand door onbekende oorzaak het resultaat van het geknaag door muizen aan bekabeling, waardoor kortsluitingen ontstaan. Veel alarminstallaties worden gesaboteerd door muizen. Het is bekend dat ze salmonellabesmetting en de ziekte van Weil verspreiden en ook het Leakyvirus (een hantavirus).

 

Heeft u overlast van muizen in uw bedrijf of als particulier en u wilt dat wij dit vakkundig bestrijden? Bel ons dan direct.

 

Algemeen


huismuis00De muis wordt niet groter dan tien centimeter bij een gewicht van vijftien tot dertig gram. Ze eten dagelijks tot een derde van dat lichaamsgewicht. Hun staart is minstens zo lang als het lijfje. Vrouwtjes zijn meestal zwaarder dan mannetjes. Hun rug is bruingrijs, de buik wat lichter van kleur. Muizen ruiken muf. Vooral als het erg koud is buiten, is de muis binnen te zien. Hoewel ze vooral ‘s nachts actief zijn worden huismuizen meestal verraden door hun kleine spitse keutels van hooguit een centimeter lengte bij een millimeter breedte.

Muizen zijn heel behendig en komen door klimmen en springen overal. Ze wonen vaak boven het plafond, maar zijn ook in de nieuwbouw te vinden. Alles eten ze, maar het liefst noten, zaden, peulvruchten en vetrijk voedsel zoals kaas of slagroom. Soms hamsteren ze en leggen voedselvoorraden aan. Dat kunnen heuveltjes worden tot een halve meter hoogte. Water hebben ze niet nodig, als er maar iets vocht in hun voedsel zit.

huismuis01Ze kunnen dertig maanden oud worden. Voor  het eerste levensjaar hebben ze vaak al zes tot tien nestjes gehad met vijf tot twaalf jongen per keer. Die voortplanting gaat razendsnel. De draagtijd is drie weken en na twee maanden zijn de jongen, die kaal en blind geboren worden, alweer geslachtsrijp. Zodoende kunnen ze in korte tijd enorme groepen vormen.

Muizen verstoren niet alleen de rust, maar verspreiden ook ziektekiemen, o.a. salmonella en de ziekte van Weil, beide via hun ontlasting. Daarnaast bevuilen ze het voedsel in huis,onder andere doordat ze hun urine overal achterlaten. Ook knagen ze aan meubels, stoffering en elektriciteitsdraden.

 

Voorkomen en bestrijden


huismuis04Hou de keuken en vooral het fornuis en de broodrooster, goed schoon. Een kat of cavia in huis kan ook helpen. De geur daarvan staat de muis niet aan. Muizen zijn nieuwsgierig en komen juist op vreemde voorwerpen af en zo is de muis soms makkelijk te vangen met een muizenval zonder lokaas. Maar gezien de explosieve voortplantingsdrift van de huismuis is vaak deskundige hulp nodig. LPD beschikt over een scala aan middelen om u te helpen met het bestrijden van muizen. LPD lost snel het muizenprobleem voor u op met de unieke vandalismebestendige lokaaskisten voor ratten en muizen. Deze lokaaskisten worden rondom( bedrijfs)panden geplaatst en zijn onopvallend, zeer degelijk en vandalismebestendig, maar leveren geen gevaar op voor kinderen en huisdieren. Ook kan LPD gebruik maken van diervriendelijke vangkooien.

 

Twijfel niet langer en bel direct!

 

but-tel-lpd

 

banner-onder