Volg ons op de sociale media:

fbicon tw logo


Kakkerlakken verspreiden bacteriën, schimmels en ziektekiemen. Ze planten zich snel voort en verspreiden zich gemakkelijk. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid en erg vervelend om in de woning te hebben. Als er eenmaal een kakkerlak in huis wordt gezien is er vaak al lang sprake van een plaag. Sommige mensen hebben een allergie voor stoffen die vrijkomen uit uitwerpselen en dode dieren. Kakkerlakken scheiden een onaangename, enigszins muskusachtige geur af. Al met al voldoende redenen om bij de eerste de beste kakkerlak tot bestrijding over te gaan en om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Heeft u overlast van kakkerlakken in uw bedrijf of als particulier in uw woning ? Bel ons dan direct voor de vakkundige bestrijding van kakkerlakken.

 

Algemeen

 
kakkerlak01Kakkerlakken komen over de hele wereld voor. De meeste soorten blijven klein maar in tropische landen komen ook grotere soorten voor. In Nederland zijn de meest voorkomende soorten de Duitse kakkerlak en de Amerikaanse kakkerlak. Meestal zijn kakkerlakken bruin tot zwart van kleur maar in de tropen komen er ook gele, rode en groene soorten voor. Het lichaam is plat en vaak ovaal van vorm. In België en Nederland komen er een viertal inheemse soorten voor die klein zijn (3 tot 4 cm). In de tropen zijn veel meer soorten en de grootste worden meer dan tien centimeter lang!
Kakkerlakken leven van restjes en voedselafval. In huizen komen ze voor, vooral op plaatsen waar voedsel wordt gemaakt of weggegooid, zoals in de keuken en bij de vuilnisbak. Omdat kakkerlakken dus in afval leven, vinden veel mensen ze vies. Kakkerlakken zijn alleseters, wat wil zeggen dat ze zowel dode planten als dode dieren eten.
Bij gevaar rennen kakkerlakken snel weg en verschuilen zich in kiertjes. Omdat ze een plat lichaam hebben, kunnen ze zelfs in de kleinste kiertjes kruipen. Sommige tropische soorten proberen vijanden op een bijzondere manier af te schrikken door sissende geluiden te maken. Er zijn weinig insecten die dit kunnen.

 

Ontwikkeling

 
kakkerlak02Een jonge kakkerlak wordt nimf genoemd en lijkt al op de ouders. De nimf is alleen kleiner, heeft nog geen vleugels en kan zich nog niet voortplanten. Kakkerlakken kunnen zich razendsnel voortplanten als de omstandigheden gunstig zijn. De vrouwtjes produceren veel eitjes en de nimfen groeien snel. Ze kunnen dan een plaag worden. Hoewel kakkerlakken niet kunnen steken of bijten of giftig zijn, brengen ze wel ziekten en bacteriën over. Kakkerlakken stinken, via uitscheiding vanuit een rugklier, en ze bevuilen alles. Dat komt omdat ze overal uitwerpselen, eierschalen en ook lichaamsdelen als afgevallen schilden en vervellingen achterlaten. Ze wonen het liefst in het donker op een warme en een beetje vochtige plaats. Ze komen alleen tevoorschijn om te paren en om te eten. Tot veertig dagen kunnen ze zonder voedsel. Met één vetspetter kunnen ze al weken vooruit.
Er zijn soorten waarvan volwassen kakkerlakken kunnen vliegen, maar ze doen dat alleen bij hoge temperaturen.

 

Voorkomen en bestrijden

 
roach walk swEen goede hygiene doet wonderen om een kakkerlakplaag te voorkomen. Laat geen voedselrestjes onafgedekt of onafgesloten staan en maak goed schoon. Mocht u toch te maken hebben met kakkerlakken is bestrijding met een combinatie van bestrijdingsmiddelen noodzakelijk. Bel LPD voor advies en een deskundig plan van aanpak.

 

Twijfel niet langer en bel direct!

 

but-tel-lpd

 

banner-onder