Volg ons op de sociale media:

fbicon tw logo

 

Mieren zijn schadelijk als ze onder terrassen nesten maken. Ze ondergraven deze met enorme gangenstelsels en nestkamers waardoor verzakkingen ontstaan. In gazons leggen ze graswortels bloot waardoor de grassen doodgaan. Ze zijn gek op zoetigheid en houden daarom vaak plunderingen in keukens en voorraadkasten om hun jongen te voeren. Ze lopen overal en zijn altijd op zoek naar voedsel.

Heeft u overlast van mieren in uw bedrijf of als particulier ? Bel ons dan direct voor de vakkundige bestrijding van mieren.

 

Algemeen

 
ant walk right haMieren leven samen in grote kolonies. Ze bouwen wijdvertakte nesten die wel meters breed en diep kunnen worden. Een mierennest bestaat uit een koningin, vrouwelijke werksters en tijdens een deel van het jaar ook uit gevleugelde mannetjes. De werksters vervullen ieder hun eigen taak binnen de kolonie. Sommigen verzamelen voedsel, anderen onderhouden het nest of verzorgen eieren, larven en poppen.
Slechts een klein deel van de mieren kunt u boven de grond waarnemen, dit zijn de voedselzoekers. De rest van de kolonie leeft ondergronds en verzorgt daar de mierenkoningin, haar broedsel en het nest. Wanneer het nest groot genoeg is wordt een deel van de larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnen. Die verlaten samen vliegend het nest (als vliegende mieren), meestal op warme dagen, na een regenbui. Tijdens deze 'bruidsvlucht' worden de koninginnen door de mannetjes bevrucht en na korte tijd sterven de mannetjes. De koningin gaat dan op zoek naar een plaats om haar nieuwe nest te stichten, waarna ze haar vleugels verliest. Ze verzorgt zelf de eerste eieren die ze legt, maar spoedig nemen de werkers deze taak van haar over. Dan houdt de koningin zich alleen nog bezig met de productie van eieren.
De mier heeft een 'natuurlijke' samenwerking met luizen. Bladluizen leven van sap dat ze uit planten halen. In deze sappen zit meer suiker dan de bladluis nodig heeft. Het teveel geven ze af als een zoete vloeistof, die bekend staat als honingdauw. Mieren lusten graag deze honingdauw. Ze stimuleren de bladluizen met hun sprieten om honingdauw af te geven. Ze melken als het ware de bladluizen. Een tijdige mierenbestrijding verkleint dus ook de kans op een luizenplaag.
Mieren zijn familie van wespen. Niet alleen de lichaamsbouw is vergelijkbaar, er zijn mierensoorten die ook angels hebben. Vooral de zwarte wegmier is rondom en soms in huis te vinden. Deze heeft geen angel maar kan wel bijten en spuit met z’n achterlijf gif, mierenzuur, in de wondjes.
Mieren kunnen heel goed ruiken. Aan de geur herkennen ze elkaar of een vijandelijke mier. Ze zetten geursporen uit naar gevonden voedsel zodat dat door andere werksters makkelijk te vinden is. Dat geurspoor versterkt door af en aan lopende mieren en dat kan leiden tot soms dikke rijen pendelende mieren.
Van november tot maart houden ze winterslaap. Als de temperatuur in het voorjaar weer oploopt komen ze te voorschijn. Voedsel zoeken is dan de eerste noodzaak om de jonge larven te voeden. Nog belangrijker is de koningin te voeden zodat zij weer eitjes gaat leggen. De werksters komen voor hun voedseljacht daarom graag in huis, vooral op zoek naar zoetigheid. Hebben ze dat eenmaal gevonden dan worden de hulptroepen ingeschakeld en lijkt de mierenmars niet te doorbreken. Want mieren eten alles. Ook dode dieren en ook larven van schadelijke insecten maar in huis zijn ze met name op zoek naar zoetigheid, maar nemen ook kaas, vleeswaren of brood mee naar hun nest. Als de route eenmaal is uitgezet, blijven mieren vaak een probleem. Want zelfs als het voedsel is verplaatst op opgeruimd blijven mieren hun spoor in huis vervolgen of uitbreiden op zoek naar nieuwe voedselbronnen.
In hun ijver vernielen de mieren zodoende uw zorgvuldig aangelegde terras of tuinpad en ze komen op ongewenste plekken in uw keuken en suikerpotje.

 

Voorkomen en bestrijden

 
De mier staat niet bekend als ziekteverspreider. Een beet of steek is niet gevaarlijk , tenzij er sprake is van een allergie, maar doet wel pijn. Bezoek van mieren in huis is hinderlijk en ongewenst. Buitenshuis kunnen mieren veel schade veroorzaken door de nesten te maken onder paden en terrassen, die daardoor verzakken.
Goudbloemen of Afrikaantjes planten in de buurt van een mierennest kan een goed middel zijn om een mieren op afstand te houden. Ook een mierenlokdoos kan een oplossing zijn. Werksters nemen deze gifstof mee in het nest. Om te voorkomen dat mieren van buiten worden aangetrokken, dient men levensmiddelen, die aantrekkelijk voor hen zijn, zoals jam, suiker en dergelijke te bewaren in goed gesloten potten of bussen. 's Nachts geen vuil vaatwerk laten staan. Afvalemmers goed gesloten houden. Enkele exemplaren die toch nog binnenkomen kan men verwijderen met behulp van de stofzuiger.
Niet in alle gevallen werken deze doe-het-zelf methodes afdoende. Neem daarom voor effectieve bestrijding contact op met LPD.

 

Twijfel niet langer en bel direct!

 

but-tel-lpd

 

banner-onder