Volg ons op de sociale media:

fbicon tw logo

 

Wespen zijn in de zomermaanden de grootste ergernis van mensen. Ze zijn lastig en kunnen pijnlijk steken.  Het is verstandig om wespennesten te bestrijden in een vroeg stadium. Hoe verder in het jaar, hoe groter het nest en hoe lastiger te bestrijden. Zelf pogingen doen om een wespennest te bestrijden leidt regelmatig tot ziekenhuisbezoek. Neem geen risico en voorkom ongelukken! Laat daarom de bestrijding van wespennesten aan een deskundige ongediertebestrijder van LPD over.

 

Heeft u te maken met overlast van wespen of overlast van een wespennest in uw bedrijf of als particulier? Bel ons dan direct voor de vakkundige bestrijding van wespen of wespennesten.

 

Algemeen


Wespen zijn in principe nuttige beestjes omdat ze ander schadelijk ongedierte doden en zorgen voor het opruimen van dode insecten. Ook zorgen ze ervoor dat de de bestuiving van bepaalde plantensoorten plaatsvindt. Wespen zorgen dus voor een opgeruimde natuur en voor de bevruchting van bepaalde plantensoorten.

wesp01De meeste wespen hebben een geel-zwart gestreept achterlijf. De tekening op het achterlijk is per soort verschillend. Er zijn ongeveer 50.000 verschillende soorten wespen, de meest voorkomende wespensoorten in Nederland zijn de hoornaar, de galwesp, de sluipwesp, de plooiwesp, de spinnendoder, de goudwesp, de rupsendoder, de urntjewesp, de houtwesp, de bladwesp en de normale wesp, beter bekend als de limonadewesp.

 

Leefwijze


wesp03Jonge koninginnen overwinteren en worden in het voorjaar actief. Ze bouwen een nest waar de koninging een paar eitjes legt en de larven die hieruit groeien voedt ze op tot werksters. De jonge werksters bouwen het nest groter waar de koningin eitjes legt. De werksters verzorgen het nest. Nieuwe koninginnen en mannetjes paren in de herfst en daarna sterft in de winter het nest. Alleen koninginnen overleven tot het volgende voorjaar. Wespennesten vinden we vaak in zolderkamers, in holle ruimten in woningen en schuren maar ook in bomen en struiken of in verlaten knaagdiernesten in de grond. De wespennesten bestaan uit natuurlijke materialen die tot een pulp worden vermalen  Wespen kunnen meerdere malen steken, dit in tegenstelling tot bijen.

wasp flap wings haWepen laten ons meestal met rust zolang wij ze ook met rust laten, behalve als de zomer op z'n eind loopt. Vanaf eind augustus krijgen wespen de voorkeur voor zoete etenswaren en komen ze bij ons in de omgeving zoeken naar lekkers. Ze komen dan op onze eettafel op ons eten en drinken af en zijn dan enorm hinderlijk voor ons.
Het is niet handig naar ze te slaan omdat ze snel ge-ergerd raken en dan juist steken. Je moet uitkijken dat ze niet bekelmd raken in jouw kleding want dan steken ze uit angst. Lok wespen weg naar een plek waar ze jou niet hinderen met bijvoorbeeld een wespen vanger. Sluit de invliegopening van een wespennest nooit af omdat ze net zo lang blijven knagen om een uitweg te maken, Dat kan ergens in je huis zijn !

 

Bestrijding


wesp02Het bestrijden van een wespennest kan een risicovolle operatie zijn. Regelmatig komt het voor dat door onkunde en verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen ongelukken gebeuren.  Regelmatig worden mensen die het wel even zelf doen lelijk gestoken en moet een bezoek worden afgelegd aan de eerste hulp post van het ziekenhuis. Laat daarom het bestrijden van een wespennest over aan een deskundige bestrijdingsmedewerker van LPD.

 

Twijfel niet langer indien in uw leefomgeving, bijvoorbeeld woning, tuin, schuur etc. een wepennest zit, en bel ons direct.

 

but-tel-lpd

 

 

banner-onder